2005-11-30

Index - Rent och nystädat


Nu djuplänkar jag till en annan site, men jag hoppas att sidinnehavaren förlåter mig. Tänkte spinna vidare på min känsla av gammalhet efter Embassyspelningen i fredags. Torbjörn Håkansson har inte alltid sprayat slagord i Embassy. En gång var han med i bandet Index, som hade med två låtar på en samlingsskiva som heter Skafferi. Rent och nystädat skulle inte bara kunna vara en slogan för L'amour a trois, det är fin vemodig pop på svenska.

Handsomeboy Technique - Your blessings

Vet ni vad det här är? Det är världens bästa låt från årets bästa skiva Adelie Land. Jag hoppade upp och ner i min bil när jag lyssnade på den här i morse, knöt av någon anledning handen, sträckte ut den genom bilfönstret och skrek I can feel it !!! Every time!!! Everytime that you! Walk in that room!! Magnifikt.

Du kan läsa Handsomeboys dagbok på Second Royal men
det är jättevårt att förstå om du inte är japan.

The Beloved - Deliver me


Den här sången kan nog smälta hela Lapplands snö och tina det hårdaste hjärta. Jag tänkte att ni kan behöva det hemma. Jag såg bilder där det såg kallt ut. Kanske är gospelkören lite för mycket ibland men det är ok för Jon Marshs varma röst håller oss nere på jorden. Om du har någonting emot körer kan du hitta en rätt fin remix och en massa andra sånger hemma hos Beloved.

2005-11-29

The Durutti Column - Sketch For Summer


Efter bara en vecka som bloggare har tankarna på vad jag ska lägga upp härnäst tagit över mina tankebanor. När jag läser om en artist eller lyssnar på en låt tänker jag framför allt på om det är bloggvärt. Och jag verkar inte vara ensam om detta sätt att tänka. Ace har till exempel åkt till vårt östra grannland för att utforska den finska electropopscenen. Är detta ett problem eller inte? Jag orkar i alla fall inte posta något nytt idag utan bjuder på en av de låtar jag lyssnat allra mest på de senaste åren, Durutti Columns fantastiska Sketch For Summer.

2005-11-28

Le Sport - Business Girls (by Cat 5)

Idag bjuder Sveriges kanske smartaste skivbolag Service (för så måste det väl vara när samma lilla företag gett oss både Embassy, Cat 5, Erik De Vahl och Tough Alliance. Jag gillade aldrig Franke riktigt men jag funderar ibland på att försöka tycka om dem. Jag försökte det med Mauro Scocco bara för att Billy Rimgard skrev att hans nya skiva var bra men det fungerade inte) på en rätt hård remix där Le Sport möter Cat 5. Lite mer glowsticks, lite mindre pop helt enkelt och just det, mindre text och mer dans.

taxi taxi - old big trees

Sonic är en rolig tidning. På ena sidan skriver de om fina stockholmsduon taxi taxi, och på nästa sida skriver de om Bruce Springsteen! Jaja, nu slipper ni fundera på det, för jag lägger upp taxi taxi här istället.

Deerhof - Spiral Golden town

Jag skulle vilja presentera L'amour á trois pampigaste intro någonsin. Man ska göra som man vill så här är det. Det låter som att Deerhof fått för sig att kombinera filmmusiken till Stjärnornas krig med Do the Whirlwind och hör bara så smart det var. Mannen till höger tycker om Deerhof så mycket att han går omkring i hjortdräkt både till vardags och fest.

2005-11-27

At Swim Two Birds - Close To


Jag har velat posta något från Montgolfier Brothersmedlemmen och sverigevännen Roger Quigleys projekt med namnet At Swim Two Birds hela söndagen, men det är först nu som jag känt att det är dags. Det kanske är den inledande inandningen som fångar min uppmärksamhet, jag vet inte, men jag är fast från första stund. Jag borde ha hämtat min tvätt för länge sen!

Thomas Falke-High again (High on emotion)

...men vilket fantastiskt ställe det var om man vill dansa till japanska djs, bli bjuden på Tom Collins av en tant som just vunnit jackpoten, uppleva Venedig, gå på bröllop i Paris, äta dessertbuffé med utsikt över flamingos och se en lönnfet Elvisimitatör mima till Viva Las Vegas samtidigt som låtsasvulkaner får utbrott, fontäner dansar utanför Bellagio och Siegfried & Roy förhopningsvis undvikit att bli bitna av sina vita tigrar en natt till. Jag har aldrig sett så mycket plast och oäkta saker i hela mitt liv men jag kan inte låta bli att ändå vara lite hög på känslor precis som Thomas Falke.

Brian Wilson - Our prayer (Freeform Reform)

Vad får man om man tar världens bästa körmakare och parar ihop honom med Kitsunékompisarna Freeform Five? Ett fint litet electrostycke naturligtvis. Nu är det ju inte säkert att de har gjort den eftersom jag inte kan hitta någon information direkt men filen hette Freeform Reform så låt oss säga att de har hittat på det hela för då kan jag tipsa om deras hemsida som är rätt spännande och deras gamla hit med det ganska fartfyllda namnet Eaaaooaaww. I alla fall kom jag precis hem från ett utdraget cocktailmaraton i Las Vegas och behövde verkligen en godnattvisa. Alla såg så ledsna ut och jag tror det beror på att det inte finns någon stad i världen där så många drömmar krossas på en natt. De jag träffade i Las Vegas hade nog behövt den här innan de somnade så att de lättare kunde få lite nya. Det hade dessutom varit så fint om den dansande jättefontänen haft musiksmak och valt den här. Godnatt.

2005-11-26

Barcelona - Robot Trouble


Kom precis hem från Blekingska och känner mig mest gammal och trött faktiskt. Tänkte försöka kompensera detta med en liten retrodänga, jag menar, det var ju faktiskt bättre förr! Nördpopen är inte död!

2005-11-25

Mr. Suitcase & Sanna Fischer - Lullaby of clubland


I år kom den bästa julklappen tidigt. Idag släppte Shaktar nya Billy-låten!

Ella & Korro - FlipFlop


Jag älskar referenser till T Rex. I den här låten gifter Ella & Korro lyrik om att gå till stranden i sina flipflops för att lyssna på hiphop, med klinkande poptronica, techno-bas och en klockren pastisch på "Seasons in the Sun". Och i min version av texten sjunger de:
"Tonight I will go to the disco and dance my feet away to Diplo".

Kalle J - The Reliable Paper


Låt mig berätta om dagen när jag träffade Björn Ranelid. Det var igår, och det skedde på Akademibokhandeln. Det fanns inga tvivel, plötsligt befann sig denne lysande guldstjärna i mitt liv. Hans vän frågade hur läget var med Björn, nämnde att han inte blivit lika påhoppad i år. Björn sa att det var "bra" och att det "varit en lugn höst". Men Björns ansikte blänkte faktiskt, hans hår sken i strålkastarljuet, hans djupt urringade v-tröja blottade en vikings gyllenblonda hårstrån. Ur de stentvättade jeansen stack cowboybootsen fram, i smakfullt - smäckert - guldfärgat ormskinn. Jag har alltid undrat om Linda Skugge överdrev, om verkligheten verkligen kan nå sådana höjder som Björn Ranelids beskrivna utstrålning, men jo, i Björns glans kan hela världen spegla sig.

"Jaha, varför har du precis slösat bort 20 sekunder av mitt liv med en omotiverad anekdot om Björn Ranelid?" Jo, man kan säga att den här Kalle J-låten svänger som Björn Ranelid glänser. Och, my god, det är inte dåligt det!

Sibiria - Christian Olsson

Ja, jag vet att den kom för 300 år sedan, men jag har vänner som varken har förstått Vapnets eller Sibirias storhet. De är fina människor, har utmärkt smak i övrigt och bär dessutom alldeles förträffliga namn (båda heter Johan). Men hur man orkar stå emot något så här genialiskt enkelt och charmigt, det övergår mitt förstånd. Martin & Martin är ett fantastiskt team, och Hanbergs sköra stämma för finkänsligt fram Abrahamssons lyrik; texter lika bedrägligt simpla och okomplicerade som Hjalmar Gullbergs vackraste poesi - samtidigt som det går rakt in.

"Du tjänar miljoner, men du borde gå om dina samhällslektioner.
Christian, du bara försvann. Tänker du aldrig på nån annan ibland?
Christian, du bara försvann. Vem tror du betalade din hoppgropssand?"

Ord. Vill ni läsa roliga brev från arga friidrottsfans ska ni bläddra längst ner på Sibirias hemsida.

Virna Lindt - Wild Strawberries

Så här i vinterkylan kan man gott unna sig att drömma sig tillbaka till sommarens smultronexescesser. Alla eventuella Ingmar Bergmanreferenser går mig helt förbi, men vad gör väl det? En fin bit är det i vilket fall.

2005-11-24

A Gentle Touch - Fascination


Lyckan som uppstod när jag upptäckte Le Sport i våras är svår att konkurrera med, men A Gentle Touch har sakta men säkert smygit sig in i mitt liv och börjar göra mer och mer väsen av sig. Det började med en Kleeskiva jag köpte på Distro i Malmö den 30 oktober. Den är idel hits, så jag rekommenderar er varmt att förse er.

A Gentle Touchs bidrag heter "Fascination" och fick mig att googla efter mer samma dag jag hörde det. Då fanns inte särskilt mycket, bara en cachad playlist med en låt av A Gentle Touch från P3pop. Snart så postade Le Sport-bloggen en låt av dem ("Memories"), och sedan skrev den alltid lika pålitlige Jochen (min förste dj-partner någonsin förresten, spring 2002) lite med. Nu drar jag mitt strå till stacken med min favoritlåt av dem hitills, ty de här Kalmarmännen får mig att bli kär igen!

Jay-Jay Johansson - Rush

Medan jag väntar på att senaste Lost-avsnittet laddats ner lyssnar jag på Rush, från Jäjes senaste med samma namn. Jag vågar inte uttala mig om låtens instrumentala kvaliteter men det är nått med ljudet, från det inledande knastret till syntljuden i bakgrunden, som får mig att leta efter repeatknappen.

Gnarls Barkley - Crazy

Gnarls Barkley är Cee-Lo, världens bästa soulmaskin och Dangermouse, världens bästa mus. Körerna kommer från samma värld som Sophie Rimhedens Can you save me och det är något jag tycker väldigt mycket om. Kanske har Sophie och musen mötts i hemlighet och smider planer för hur hiphoptechnon ska ta över världen. Om du inte redan har Sophies fantastiska singel Can You Save me så hittar du den förresten här. Jag hoppas att svenska technostjärnor fortsätter spökskriva låtar till hip-hoppare för då skulle världen vara lite roligare.

2005-11-23

Tape - Sand Dunes

För en kort sekund vill vi lura er läsare att tro att vi inte bara lyssnar på teoretiskt intressant indiedisco. Trion från Belleville bjuder härmed på ett stycke från Tapes senaste platta, en stillsamt svävande godbit, det är väl egentligen allt som behöver sägas?

Mocky - Mickey Mouse Motherfuckers

Suget efter mer Mocky är enormt. Och det kan man ju förstå. Förutom att artisten och låttiteln bildar en fin alliteration är det en klämmig bit som dessutom kommer med denna trevliga promotionvideo. Tänk dig hur det skulle låta om Looper skulle börja rappa, så har du Mocky i en liten ask.

Feist - mushaboom (Mocky Remix)


Enligt mitt iTunes är detta folk, och dessutom ser ju Feist sådär härligt rockig ut på bild. Men jag vet inte, det låter ju som nått helt annat.

Unarmed Enemies - Hustlers Recharged (Mr Suitcase mix)Jag vill bara in i lasern med glowsticksen! Billy ska aldrig få
remixa mig, han spöar alltid originalen.

Unarmed Enemies - Show Me Your Plans (Le Sport remix)

Unarmed enemies. Jag är inte lika förtjust i originalen, men mixarna av Le Sport och Billy håller drömmen om den perfekta indieeuron vid liv.

Orup - Stockholm


Efter en alldeles för lång tids frånvaro så återkom "Stockholm" med Orup i våra öron igen, precis lagom till semestern. Det bästa av allt var att de fina människorna på Patsy förgyllde sommaren genom att tänka precis som vi!

På den här önskar jag mig en Billy-mix. Kan vi inte starta en insamling? En l'amour a trois-exclusive? Tänk vad han skulle kunna göra med trummaskinerna, med en lagom tjock syntmatta, med ett dansande housepiano. Det skulle lätt bli den finaste plasttrancen för framtiden. Absolut modern och samtidigt tidlös.

Dntel - The Dream of Evan and Chan (Superpitcher Kompakt Remix)

Evan och Chan drömmandes om mer musik av Postal Service. Här är fröet som födde projektet, i en fin Kompakt-remix.

Panache - When There Is No Tomorrow


Vellinges genom tiderna största softrockkännare bjuder här på ett stycke samplingseufori, en poplåt som hämtar lika mycket inspiration från Shibuyas skivbutiker som från Australiens beacher. Här hade man säkert kunnat skriva något fyndigt om mixkulturen, men jag tror att jag låter bli.

Ladytron - International Dateline

Ladytrons nya skiva är lite otydligare än de tidiga men mycket är också som vanligt. Lite synt, lite bulgariska och vissa fantastiska syntmelodier. I veckan konstaterade jag att International Dateline är perfekt när man åker bil längs den Californiska kusten en dimmig natt. En surrealistisk upplevelse. Den låter nog bättre när man inte lyssnar på spruckna bilhögtalare men det var fint när de gick sönder för det var techno som gjorde det. Killen till höger är förresten tillgänglig på en internationell dateline. Hör av dig till oss om du är intresserad. Han är mycket rik och begåvad.

The Pipettes- It hurts to see you dance so well

Den här sången skrev Pipettes till mig när jag fyllde år i somras. De var alla där och jag bjöd dem på prinsesstårta. Vi drack champagne och dansade så väl och det gjorde lite ont i oss alla fast mest i Pipettes eftersom mina danssteg var mycket galanta och sofistikerade. Det var en fin födelsedag. Inte nog med att den är baserad på en sann historia den är också en föredömligt kort girl-group indieschlager. Go Chiffons!

Honeydrips vs Otur-My apologies

Den svenska versionen av Postal Service skulle nog låta precis så här. Vocodrar ligger lätt oss varmare om hjärtat än vad det gör hos amerikanerna och vi har nog en tendens att vara lite mer sorgsna också. Jag hoppas att Honeydrips och Otur skickar saker till varandra med Posten just nu för det här briljanta samarbetet skulle kunna leda till en fin julklapp som du till exempel skulle kunna ge bort till din indiebror. Jag hoppas det händer mig.

Rättelse: Som en snäll läsare berättade för mig har den här låten gjorts helt utan vocoderinblandning så bli inte besviken när du hör den. Det är en annan hemlig effekt som om möjligt är ännu finare. Jag anser fortfarande att vi gillar vocodrar mer i Sverige än i USA och den åsikten kan ingen ta ifrån mig. Vi är aningens mer sorgsna också, med eller utan vocoder.

2005-11-22

Mr. Suitcase featuring Angelique - La Menteuse

Johnny Ace är nog bättre lämpad att definiera vad den nya popen är, men klart är i alla fall att det inte går att göra det utan att nämna Billy Rimgard. Kanske är La Menteuse det perfekta exemplet på detta.

Milky - Non So Perche

Milky är kanske gammal skåpmat vid det här laget, men de spelar på Digfi-Mix i Stockholm på fredag, och Digfi bjuder därmed på en fin intervju med låtskrivaren Jordan. Här är i vilket fall en av sommarens största hits, på italienska!